Tähän aikaan vuodesta on ihanaa katsella kadulla ihmisiä, jotka kantavat kauniita kukkakimppuja keveissä sellofaanipuketeissa tai jopa vain silkkipaperiin kääräistynä käsivarrella – valmistujaisjuhlien aika on pian käsillä! Palautan seuraavassa mieleen muutaman asian, joiden avulla valmistujaiskukkien lahjoittaja ja niiden vastaanottaja selviytyvät tästä maailman kepeimmästä tehtävästä niin, että kukista saadaan kaikki ilo irti, ja mahdollisimman pitkään!

Kukkien antaja: Hanki kukkia, jotka joko kuvastavat niiden saajaa, tai jotka kertovat sinusta jotain. Oikeita tai vääriä kukkia ei ole! Ylioppilaskukkien klassinen valinta on pitkävartinen punainen tai valkoinen ruusu, mutta voit ojentaa myös jonkun muun mieleisesi kukan tai ihanan kukkakimpun. Kaunis ruukkukukka tai viherkasvi voi olla myös erilainen persoonallinen kukkatervehdys.

Leikkokukat ojennetaan saajalle paljain varsin eli ilman pakkausta ja vesisuppiloa aina kun sääolosuhteet sen sallivat. Ruusujen sellofaanipussin saa helposti auki repäisemällä sivusauman auki. Tuoreet kukat selviävät hyvin ilman vettä tovin.

Kukkien vastaanottaja: Nyt on oikea aika inventoida kodin kukkavaasit, pestä ne ja järjestää niille tilaa kotona tai juhlatilassa niin, että kukat ovat esillä kauniisti juhlissa. Sattuman kaupalla voit löytää hyviä edukkaita vaaseja kirpputoreita, varman päälle pelatessasi lainaa niitä ystäviltä. Suosittelen hankkimaan ainakin yhden noin 40 senttiä korkean tilavan vaasin, johon kaikki pitkävartiset valmistujaiskukat voi asetella kauniisti ja helposti. Myös vanhat metalli- tai keramiikkavaasit kannattaa ottaa rohkeasti käyttöön, kunhan ne vain pitävät vettä. Onnekas hän, ken omistaa vanhoja isoja lasitölkkejä, ne ovat tukevia ja trendikkäitä tähän käyttöön.

Älä unohda kukkia lojumaan eteisen pöydälle, se ei sovi kukalle ja voi harmittaa kukan antajaa. Ruusut ja muut kovavartiset leikkokukat laitetaan mieluiten lämpimään veteen, mutta juhlahuiskeessa tähän hienosäätöön ei liene aikaa. Tämä kannattaa tehdä juhlien päätyttyä, jolloin voi myös leikata uudet imupinnat varsien tyveen vinosti.Lämmin vesi ja tuore imupinta varmistavat kukkien veden saannin.  Samalla voi kukkia myös halutessaan järjestellä eri vaaseihin korkeuden ja värien mukaan. Säilytys viileässä öisin pidentää valmistujaiskukkien ikää, pois lukien troopiset kukat kuten flamingokukat tai orkideat, jotka eivät viileätä siedä. Leikkokukkien ikää pidentää myös puhdas vesi, joten suosittelen veden vaihtoa ja maljakoiden pesua vähintään pari kertaa viikossa.

Ensiapua väsyneelle ruusulle: Nuokkuva ruusu kertoo yleensä janosta, eli kukka ei pysty imemään vettä! Toimi näin: Tue nuppu pystyyn käärimällä kukan yläosa paperiin tiukasti mutta hellästi pöydällä, kiinnitä teipillä. Leikkaa uusi vino imupinta terävällä veitsellä poistaen ainakin 2 senttiä kukan tyvestä. Laita ruusu puhtaaseen kuumaan veteen ja pidä viileässä ainakin muutama tunti. Tuore ruusu elpyy useimmiten näillä nikseillä

Onnea ja sylillinen kukkia kaikille valmistujille ja iloisia hetkiä koko juhlaväelle!

Kuva: Vastustamaton Rosa ’Belle’, mielestäni yksi herkimmistä vaaleanpunaisista sävyistä. Tuoreena ruusun ulkoterälehdet ovat vihertävät, kuvatessani kukka oli jo hienosti avautunut.

 

Share This