Ruukkuistutuksilla saat nopeasti ja helposti väriä ja kauneutta sisääntuloon, terassille ja parvekkeelle. Kasvit ja astiat kannattaa valita sijoituspaikan tyyliin sopivasti, tai sitten rikkoa rajoja tarkoituksella!  Muista hyödyntää ruukkujen lisäksi pyramidit ja säleiköt sekä amppelit istutuksia suunnitellessasi.

Monipuoliset kasvivalinnat tekevät ruukkuistutuksesta mielenkiintoisen. Yksivuotisten ihanasti kukkivien kasvien lisäksi muista myös perennat, köynnökset, pensaat ja puut. Kasveja valitessasi huomioi paikkasi valo- ja lämpöolosuhteet. Paahteisen paikan varmoja valintoja ovat esimerkiksi erilaiset heinät, neilikat, petuniat ja tutut ja taas hyvin trendikkäät pelargonit, varjoisammassa viihtyvät esimerkiksi lumiihiutaleet, ahkeratliisat ja verenpisarat.

Hallittua väri-iloittelua kottikärryjen täydeltä! Käytin istutuksessa oranssin aurinkoisia sävyjä ja vastaväriä sinililaa sekä mielenkiintoa lisäämään lähes mustaa ja hopeisia elementtejä.

Käytä väriympyrää luovasti ruukkuistutuksissa

Värimaailman valinta on kuin karkkikaupassa käynti, monenlaiset yhdistelmät toimivat! Yhden värin eri vahvuuksia käyttämällä et voi epäonnistua (esim. punaisen sävyt lähes valkoisesta aivan syvään rubiiniinpunaiseen). Lähivärit soittavat aina hyvin yhteen, esim. trio keltainen, oranssi, punainen, joista voit poimia haluamasi sävyt (vaikkapa sitruunankeltaista, hennon persikkaista oranssia ja tummaa samettista punaisen sävyä). Vastavärin lisääminen luo jännitettä ja kontrastia kokonaisuuteen, suosittelen kokeilemaan! Vihreä tulee luonnollisesti mukaan istutukseen kasvien lehdistössä. Vihreitäkin on monia erilaisia, näillä kannattaa myös leikitellä.

Mieti värejä valitessasi ympäristön väritystä, jotta kukat erottuvat taustastaan. Vaaleat sävyt tuovat valoa varjoiseen paikkaan, valkoinen loistaa vielä loppukesän hämärässäkin upeasti.

Tee perustyöt huolella, niin kasvit kiittävät

Jotta ruukkuistutukset kukoistaisivat syksyyn saakka, muista lannoittaa ja kastella kasveja säännöllisesti. Olemme säiden armoilla: kuivalla ja kuumalla kelillä kastelua voi tarvita jopa aamuin illoin. Mitä pienempi multatila, sitä nopeammin se kuivahtaa. Kukkivat yksivuotiset kasvit ovat todellisia ravintosyöppöjä, joten kastelulannoitetta kannattaa käyttää joka kastelukerta – tai lisää multaan hidasliukoisia ravinnerakeita, niin pääset helpommalla. Kukkien rakastaja kerää sadevettä tai antaa hanaveden lämmentyä tynnyrissä ennen kastelua. Kuihtuneiden kukkien poistaminen edistää kukintaa ja pitää kasvit kauniina.

Kasvualustaksi ruukkuihin ja astioihin suosittelen valitsemaan kesäkukkamultaa, jonka rakenne ja lannoitus on optimoitu näille istutuksille. Reiítetty astia ja salaojitus ruukunpaloilla, kivillä tai kevyellä ruukkusoralla varmistavat sen, että juuristo voi hyvin. Erota salaojitus mullasta läpäisevällä materiaalilla, esimerkiksi vanhalla kankaalla.

Kylmät yöt koettelevat meitä vielä, joten jos nyt olet istuttamassa uusia taimia, suosittelen suojaamaan kasvit kaksinkertaisella hallaharsolla. Kesäkuun 10. päivää pidetään perinteisesti päivänä, jonka jälkeen hallanvaara on ohi, mutta kannattaa tarkkailla tilannetta ja suojata kasveja tarpeen mukaan senkin jälkeen.

Katso lisää kuvia istutuksista Facebook-sivultani @juhlasuunnittelufloridea

Share This