Syksyn juhlan väri oli oranssi

20-vuotispäiviään viettävän kulttuuriosuuskunnan juhlien pääosassa olivat  jäsenistö ystävineen sekä musiikkipainotteinen ohjelma. Tunnelmalliset puitteet juhlalle saatiin Pajasaaresta, Näsijärven rannalta lähes Tampereen keskustassa. 

Tilan koristeluun käytin luonnonmateriaaleja, kierrätyslasia ja muutamia harkittuja kasvielementtejä. Ideointini käynnistyi luontevasti osuuskunnan tunnuksesta, josta poimin vuodenaikaan ja tilaan sopivan värin ja pyöreän muodon, joka toistui kaikissa elementeissä. 

Pienen budjetin koristelussa tummat istumapöydät saivat laadukkaat kertakäyttöiset kaitaliinat. Elävät kynttilät, luonnollisen väriset led-tuikut  ja led-valosarjat ikkunoilla toivat tunnelmaa ja sopivasti valoa tummuvaan iltaan.

 

Noutopöydän koristeessa hehkuivat lyhtykoisot kilpaa tummanpunaisten sädelatvojen kanssa. Sadonkorjuuteemainen illallinen sisälsi elämyksiä suulle ja silmille.

 

Näsijärvelle avautuvat ikkunat somistin klassisilla led-lamppuköynnöksillä. Kuva: Helena Tuori.

 

Syntymäpäiväjuhla toiveiden mukaan: kukkarunsautta ja tyylikäs kahvitarjoilu

Syntymäpäiväjuhla toiveiden mukaan: kukkarunsautta ja tyylikäs kahvitarjoilu

Syntymäpäiväjuhlan paikaksi valittu Ylöjärven vanha pappila loi täydelliset puitteet juhlalle, jota vietettiin perheen ja läheisten ystävien kesken kesäisenä iltapäivänä. Pappilan terassilta on näkymä järvelle ja pihapiiri on rauhallinen, sisätiloissa kauniit vanhat kalusteet ja puuterinen värimaailma sopivat talon tyyliin.

60-vuotisjuhlaansa valmistautuva sankaritar toivoi ruokatarjoilun sijasta kahvitarjoilua ja koristeluun  kukkia, muuten hän antoi suunnittelulle vapaat kädet. Tarjoilut ja koristelut olivat lahja äidiltä ja sisarelta – tässä idea, jota kannattaa hyödyntää!

Juhlakoristeluiden vihreä lanka oli kukkiva

Isoimman pöydän koristeen tein asiakkaan omaan vanhaan posliinikulhoon. Suloinen korallinvärinen pioni on juuri avautumaisillaan seuranaan ruusuja, hortensiaa, lankaköynnöstä, eucalyptusta ja tarhaleukoijia.

 

 

Floraalisia koristeita suunnitellessani huomioin juhlatilan tyylin lisäksi vuodenajan. Aikuisen naisen juhlassa puutarhamainen kukkarunsaus oli minusta paikallaan. Halusin kertoa kukilla myös jotain juhlien sankarista. Siniset kukat symboloivat hänen poikiaan, vaaleanpunaiset ruusut tyttäriä. Oranssit sävyt kertovat elämänilosta ja vahvuudesta, tummimmat neilikat eletyn elämän haastavammista hetkistä. Karhunvatukat symboloivat kypsää viisautta ja herkkä lankaköynnös on keveimmistä kevein, mutta ei murru vähästä.

Kuva: Minna Neva

 

Kahvipöydän elämyksiä suulle ja silmille

Kuva: Minna Neva

Kahvitarjoiluko arkipäiväistä? Näissä juhlissa tarjottiin kahvin tai teen kanssa mm. savupeuralla täytettyjä croissanteja, parmesaanikakkua ja katkaraputorttua, mangomussemaljoja ja mansikkakakkua. Herkullisuuden lisäksi kahvipöytä tarjosi myös silmäniloa. Kaikki tarjottavat oli mahdollista valmistaa etukäteen, viimeistely tehtiin juhlapaikalla aamulla. Lapsivieraille järjestettiin oma noutopöytä ja istumapöytä samaan tilaan aikuisten kanssa. Tarjoilija huolehti aamun järjestelyistä ja asioiden toimivuudesta juhlien ajan.

Kaikki on valmista sankaria ja vieraita varten! Vanhassa pappilassa voi aistia melkein tsehovilaista tunnelmaa. Kuva: Minna Neva.

 

Sisäänkäynnin kukat toivottivat vieraat tervetulleeksi ja toistivat koristeluun valittua tyyliä ja värejä.

Istumapöydät koristeltiin myös kukkasin. Kuva Minna Neva.

Ruukkuistutukset: tuo väriä nopeasti pihaan, terassille ja parvekkeelle

Ruukkuistutukset: tuo väriä nopeasti pihaan, terassille ja parvekkeelle

Ruukkuistutuksilla saat nopeasti ja helposti väriä ja kauneutta sisääntuloon, terassille ja parvekkeelle. Kasvit ja astiat kannattaa valita sijoituspaikan tyyliin sopivasti, tai sitten rikkoa rajoja tarkoituksella!  Muista hyödyntää ruukkujen lisäksi pyramidit ja säleiköt sekä amppelit istutuksia suunnitellessasi.

Monipuoliset kasvivalinnat tekevät ruukkuistutuksesta mielenkiintoisen. Yksivuotisten ihanasti kukkivien kasvien lisäksi muista myös perennat, köynnökset, pensaat ja puut. Kasveja valitessasi huomioi paikkasi valo- ja lämpöolosuhteet. Paahteisen paikan varmoja valintoja ovat esimerkiksi erilaiset heinät, neilikat, petuniat ja tutut ja taas hyvin trendikkäät pelargonit, varjoisammassa viihtyvät esimerkiksi lumiihiutaleet, ahkeratliisat ja verenpisarat.

Hallittua väri-iloittelua kottikärryjen täydeltä! Käytin istutuksessa oranssin aurinkoisia sävyjä ja vastaväriä sinililaa sekä mielenkiintoa lisäämään lähes mustaa ja hopeisia elementtejä.

Käytä väriympyrää luovasti ruukkuistutuksissa

Värimaailman valinta on kuin karkkikaupassa käynti, monenlaiset yhdistelmät toimivat! Yhden värin eri vahvuuksia käyttämällä et voi epäonnistua (esim. punaisen sävyt lähes valkoisesta aivan syvään rubiiniinpunaiseen). Lähivärit soittavat aina hyvin yhteen, esim. trio keltainen, oranssi, punainen, joista voit poimia haluamasi sävyt (vaikkapa sitruunankeltaista, hennon persikkaista oranssia ja tummaa samettista punaisen sävyä). Vastavärin lisääminen luo jännitettä ja kontrastia kokonaisuuteen, suosittelen kokeilemaan! Vihreä tulee luonnollisesti mukaan istutukseen kasvien lehdistössä. Vihreitäkin on monia erilaisia, näillä kannattaa myös leikitellä.

Mieti värejä valitessasi ympäristön väritystä, jotta kukat erottuvat taustastaan. Vaaleat sävyt tuovat valoa varjoiseen paikkaan, valkoinen loistaa vielä loppukesän hämärässäkin upeasti.

Tee perustyöt huolella, niin kasvit kiittävät

Jotta ruukkuistutukset kukoistaisivat syksyyn saakka, muista lannoittaa ja kastella kasveja säännöllisesti. Olemme säiden armoilla: kuivalla ja kuumalla kelillä kastelua voi tarvita jopa aamuin illoin. Mitä pienempi multatila, sitä nopeammin se kuivahtaa. Kukkivat yksivuotiset kasvit ovat todellisia ravintosyöppöjä, joten kastelulannoitetta kannattaa käyttää joka kastelukerta – tai lisää multaan hidasliukoisia ravinnerakeita, niin pääset helpommalla. Kukkien rakastaja kerää sadevettä tai antaa hanaveden lämmentyä tynnyrissä ennen kastelua. Kuihtuneiden kukkien poistaminen edistää kukintaa ja pitää kasvit kauniina.

Kasvualustaksi ruukkuihin ja astioihin suosittelen valitsemaan kesäkukkamultaa, jonka rakenne ja lannoitus on optimoitu näille istutuksille. Reiítetty astia ja salaojitus ruukunpaloilla, kivillä tai kevyellä ruukkusoralla varmistavat sen, että juuristo voi hyvin. Erota salaojitus mullasta läpäisevällä materiaalilla, esimerkiksi vanhalla kankaalla.

Kylmät yöt koettelevat meitä vielä, joten jos nyt olet istuttamassa uusia taimia, suosittelen suojaamaan kasvit kaksinkertaisella hallaharsolla. Kesäkuun 10. päivää pidetään perinteisesti päivänä, jonka jälkeen hallanvaara on ohi, mutta kannattaa tarkkailla tilannetta ja suojata kasveja tarpeen mukaan senkin jälkeen.

Katso lisää kuvia istutuksista Facebook-sivultani @juhlasuunnittelufloridea

Vinkki: näin valmistujaiskukat tuottavat iloa eniten

Vinkki: näin valmistujaiskukat tuottavat iloa eniten

Tähän aikaan vuodesta on ihanaa katsella kadulla ihmisiä, jotka kantavat kauniita kukkakimppuja keveissä sellofaanipuketeissa tai jopa vain silkkipaperiin kääräistynä käsivarrella – valmistujaisjuhlien aika on pian käsillä! Palautan seuraavassa mieleen muutaman asian, joiden avulla valmistujaiskukkien lahjoittaja ja niiden vastaanottaja selviytyvät tästä maailman kepeimmästä tehtävästä niin, että kukista saadaan kaikki ilo irti, ja mahdollisimman pitkään!

Kukkien antaja: Hanki kukkia, jotka joko kuvastavat niiden saajaa, tai jotka kertovat sinusta jotain. Oikeita tai vääriä kukkia ei ole! Ylioppilaskukkien klassinen valinta on pitkävartinen punainen tai valkoinen ruusu, mutta voit ojentaa myös jonkun muun mieleisesi kukan tai ihanan kukkakimpun. Kaunis ruukkukukka tai viherkasvi voi olla myös erilainen persoonallinen kukkatervehdys.

Leikkokukat ojennetaan saajalle paljain varsin eli ilman pakkausta ja vesisuppiloa aina kun sääolosuhteet sen sallivat. Ruusujen sellofaanipussin saa helposti auki repäisemällä sivusauman auki. Tuoreet kukat selviävät hyvin ilman vettä tovin.

Kukkien vastaanottaja: Nyt on oikea aika inventoida kodin kukkavaasit, pestä ne ja järjestää niille tilaa kotona tai juhlatilassa niin, että kukat ovat esillä kauniisti juhlissa. Sattuman kaupalla voit löytää hyviä edukkaita vaaseja kirpputoreita, varman päälle pelatessasi lainaa niitä ystäviltä. Suosittelen hankkimaan ainakin yhden noin 40 senttiä korkean tilavan vaasin, johon kaikki pitkävartiset valmistujaiskukat voi asetella kauniisti ja helposti. Myös vanhat metalli- tai keramiikkavaasit kannattaa ottaa rohkeasti käyttöön, kunhan ne vain pitävät vettä. Onnekas hän, ken omistaa vanhoja isoja lasitölkkejä, ne ovat tukevia ja trendikkäitä tähän käyttöön.

Älä unohda kukkia lojumaan eteisen pöydälle, se ei sovi kukalle ja voi harmittaa kukan antajaa. Ruusut ja muut kovavartiset leikkokukat laitetaan mieluiten lämpimään veteen, mutta juhlahuiskeessa tähän hienosäätöön ei liene aikaa. Tämä kannattaa tehdä juhlien päätyttyä, jolloin voi myös leikata uudet imupinnat varsien tyveen vinosti.Lämmin vesi ja tuore imupinta varmistavat kukkien veden saannin.  Samalla voi kukkia myös halutessaan järjestellä eri vaaseihin korkeuden ja värien mukaan. Säilytys viileässä öisin pidentää valmistujaiskukkien ikää, pois lukien troopiset kukat kuten flamingokukat tai orkideat, jotka eivät viileätä siedä. Leikkokukkien ikää pidentää myös puhdas vesi, joten suosittelen veden vaihtoa ja maljakoiden pesua vähintään pari kertaa viikossa.

Ensiapua väsyneelle ruusulle: Nuokkuva ruusu kertoo yleensä janosta, eli kukka ei pysty imemään vettä! Toimi näin: Tue nuppu pystyyn käärimällä kukan yläosa paperiin tiukasti mutta hellästi pöydällä, kiinnitä teipillä. Leikkaa uusi vino imupinta terävällä veitsellä poistaen ainakin 2 senttiä kukan tyvestä. Laita ruusu puhtaaseen kuumaan veteen ja pidä viileässä ainakin muutama tunti. Tuore ruusu elpyy useimmiten näillä nikseillä

Onnea ja sylillinen kukkia kaikille valmistujille ja iloisia hetkiä koko juhlaväelle!

Kuva: Vastustamaton Rosa ’Belle’, mielestäni yksi herkimmistä vaaleanpunaisista sävyistä. Tuoreena ruusun ulkoterälehdet ovat vihertävät, kuvatessani kukka oli jo hienosti avautunut.

 

Kukkakoru erottuu ja ihastuttaa

Kukkakoru erottuu ja ihastuttaa

Kukkakorun suunnittelen aina yksilöllisesti ja käyttäjänsä hyviä puolia korostamaan. Taidolla valmistettu koru kestää vauhdikkaassakin menossa. Puvusta ja käyttötilanteesta riippuen floraalinen koriste voidaan tehdä hiuksiin, kaulalle, puvun miehustaan, käsivarteen tai vaikkapa kenkien tai laukun kaunistukseksi. Tyylikkään herran – ikään katsomatta – lookin viimeistelee asun sävyihin sopiva rintakukka!

Floraalisia koruja nähdään usein hääjuhlissa, mutta ne sopivat hienosti myös muihin juhliin ja tapahtumiin. Ristiäisissä kukkakorut voisivat sopia vanhemmille, kummeille ja vauvan kastemekkoa koristamaan. Keikkuvatko kukkakorut sinun korvissasi tulevan kesän juhlissa?

Vinkki: Järjestän pienille ryhmille kukkakorukursseja, lue lisää täältä

 

Vihreä väri hoitaa, viherkasvit valloittavat

Vihreä väri hoitaa, viherkasvit valloittavat

Vihreä väri voi rauhoittaa, voimaannuttaa ja uudistaa, vahvistaa luovuutta ja auttaa keskittymään. Onneksi me Suomessa pääsemme luonnon vihreyden vaikutuspiiriin aika helposti vaikka omin jaloin. Talvella tummanvihreät havupuut kutsuvat oksiensa alle lumisessa maisemassa, ja aivan kohta vihreys puhkeaa taas puihin ja pensaisiin niin, että melkein tekee mieli laulaa.

Tervetuloa takaisin, viherkasvit

Vihreän vaikutuksen tuominen sisätiloihin sujuu helposti ja luonnollisesti elävien kasvien avulla. Vuosien tauon jälkeen viherkasvit ovat taas huipputrendikkäitä, ja lajeja on tarjolla enemmän kuin koskaan.  Nyt kasvien ilmaa puhdistavat vaikutukset ovat olleet paljon esillä, mutta kasvien esteettistä ja viihtyisyyttä lisäävää vaikutusta ei minusta voi sivuuttaa. Myös kasvien hoitaminen ja niiden kehityksen seuraaminen voi vaikuttaa positiivisesti. Toivottavasti näemme viherkasveja yhä enemmän myös vaikkapa kouluissa, lastentarhoissa, hoitokodeissa ja hotellihuoneissa!

Vihreää sisustusta, vihreät juhlat

Viherkasvien maailmaan kuuluu varsin monimuotoinen kiehtova porukka, josta jokainen voi löytää itselleen sielunkumppanin. Ripusta kasvi amppeliin, aseta laskeutumaan kirjahyllyn päältä, istuta ryhmäksi isoon astiaan tai sijoita muutama samanlainen kasvi ikkunalaudan harkituksi kaunistukseksi. Viherseinä voi olla uuden kodin sydän ja elävä taulu!

Vihreä elementti helpoimmin toteutettuna voi olla vaikkapa vihertyvä oksa tai upea veistoksellinen lehti sopivassa vaasissa. Juhlakoristelu viherkasvien avulla: tässäpä idea, jonka haluaisin päästä konkretisoimaan pian!

Nautitaan vihreän kaikista sävyistä!

Väriauktoriteetti Pantonen Vuoden 2017 väri on Greenery, jonka vihreä on lempeän keväinen. 45 sekunnin introvideon Greeneryn maailmasta pääset katsomaan tästä

Vinkki: Huolella valittu ja tyyliin sopivaan ruukkuun istutettu viherkasvi on hieno tupaantuliaislahja.

Valokuva: Kuvasin juurakkovehkan (Alocasia) lehdet  vastavaloon, jolloin niiden upea rakenne näkyy hauskasti, vai mitä?

Juhlakukkasi voivat tuottaa lisää iloa lahjoitettuna

Juhlakukkasi voivat tuottaa lisää iloa lahjoitettuna

…ja sinulla on yksi tehtävä vähemmän tilaisuutesi jälkeen!

Kukat elävät vielä pitkään juhlan tai tilaisuuden jälkeen, joten miksi et lahjoittaisi kauneutta eteenpäin. Halutessasi voit tilata minulta kukkakoristeiden noudon tilaisuuden päätyttyä. Sovimme sydäntäsi lähellä olevan lahjoituskohteen, jonne toimitan kukat kunnostuksen tai muokkauksen jälkeen. Kohde voi olla esimerkiksi senioritalo tai turvatalo. Kukkiin lisätään lahjoittajan nimi, tai voin toimittaa ne anonyymisti.  Sinä saat hyvän mielen lisäksi kuvan kukista uudessa paikassaan!